• etusivu
 • esittely
 • hevoset
 • toiminta
 • navetta
 • blogi


 • © Ritva Väänänen - please do not copy!


  Raitula on virtuaalitalli
  ulkoasun © Raitula
  Navetta

  Vanha navettarakennus on 50-luvulla rakennettu, alunperin parsinavettana ollut, johon on mahtunut toistakymmentä lypsävää. Nykyään vanhalla puolella on vain yksi sivu parsia, johon ummessa olevat lehmät voidaan kytkeä. Tila toimiikin lähinnä vasikkatalona. Lypsyasema, 2x5 paikkainen kalanruotoasema, sijoittuu myös vanhan navetan puolelle.

  Lypsävät ovat vanhan navetan perään jatketussa isossa pihattorakennuksessa. Tyypiltään se on viileä pihatto, eli erillistä lämmitystä siellä ei ole. Pihatossa lehmät saavat kulkea vapaasti syömään ja turvekuivitettuihin parsiin. Rakennuksessa on tilaa kolmellekymmenelle lypsävälle. Emme kasvata hiehojamme itse, vaan myymme ne kahden kuukauden iässä lähellä sijaitsevaan hiehokasvattamoon kasvamaan, josta ostamme ne sitten takaisin juuri ennen poikimahetkeä, eli noin kaksivuotiaina. Itse toki mietimme ja päätämme jalostusneuvojan kanssa millä sonnilla ne siemennetään. Ternivasikoista siis lypsyrotuiset lehmät menevät kasvattamoon ja sonnit myydään välitykseen josta ne menevät joko lihakarjakasvattamoihin tai erinomaisista yksilöistä kasvattaan siitossonneja.

  Ruokintana meillä on erillisruokinta, eli väkirehut lypsävät saavat kahdesta pihattoon sijoitetusta kioskista. Jokaisella lehmällä on kaulassaan panta, jossa on responderi, joka tunnistaa eläimen ja jakaa väkirehun, joka sisältää puolitiivistettä, litistettyä ohraa sekä kauraa sekä kivennäisaineita. Säilörehu jaetaan pöydälle vähintään kolme kertaa päivässä traktorin avulla. Kesäisin lehmät pääsevät maistelemaan laidunruohoa, sillä haluamme että eläimemme pääsevät laiduntamaan.

  Pihaton kaksi kulkukäytävää pitävät puhtaina lantaraapat, jotka ajastetusti kolaavat käytävän sonnasta. Sorkkahoitaja käy säännöllisesti hoitamassa karjan sorkat, sekä terveydenhuollostaa huolehtii eläinlääkäri.

  Karjassamme on eniten ayrshire rotuisia lehmiä, mutta muutama holstein ja jopa pari Pohjois-Suomen karjan, eli lapinlehmän edustajia löytyy.


  NAVETAN POHJAPIIRRUSTUS

  Vanhan navetan puolella on varalla karsinoita myös nuorkarjalle. Parressa ovat pääasiassa ummessa olevat sekä lääkityksessä olevat. Sairaat ja poikivat lehmät laitetaan tilan salliessa nuorkarjan karsinaan. Juuri syntyneet ternivasikat laitetaan niille varattuihin olkikuivittettuihin yksilökarsinoihin, jossa ne ovat pääasiassa muutaman vuorokauden kunnes samoihin aikoihin syntyneet yhdistetään pieniin ryhmiin. Tuttiämpärijuotossa ne ovat kahden kuukauden ikään asti ja lisäksi niille on tarjolla vettä, väkirehua, säilörehua ja heinää.

  Vanhan osan ruokintapöydän, sekä nuorkarjakarsinan kulmauksessa yksilökarsinoiden vieressä on katossa luukku heinien ja rehun pudottamista varten. Lypsyaseman nuolet kertovat vain lehmien kulkusuunnan pois asemalta. Käytävän päässä on portti, joka suljetaan silloin kun lehmät ajetaan asemalle. Pihaton toisessa päässä on myös portti, jolloin lypsetyt lehmät saadaan pidettyä erillään.
  Pihaton Ruokintapöydän päässä on liukuovi, josta pilaantuneen tähde rehun voi kuormata traktorin etukuormaajaan.

  NAVETTAPÄIVYRI

  SYNTYNEET VASIKAT

  MUISTOISSA

  Karja

  Kielo

  evm - suku
  Korvanumero 458

  Jaava

  evmm - suku
  Korvanumero 312

  Kreeta

  evm - suku
  Korvanumero 777

  Mansikki

  evm - suku
  Korvanumero 273

  Misteli

  evm - suku
  Korvanumero 130

  Nonparelli

  evm - suku
  Korvanumero 243

  Lelu

  evm - suku
  Korvanumero 188

  Joiku

  evm - suku
  Korvanumero 222

  Kamomilla

  evm - suku
  Korvanumero 335

  Meloni

  evm - suku
  Korvanumero 356

  Lumilla

  evm - suku
  Korvanumero 446

  Laika

  evm - suku
  Korvanumero 572

  Muira

  evm - suku
  Korvanumero 513

  Nutella

  evm - suku
  Korvanumero 610

  Merikaisla

  evm - suku
  Korvanumero 598

  Muusa

  evm - suku
  Korvanumero 615

  Nattura

  evm - suku
  Korvanumero 104

  Ninette

  evm - suku
  Korvanumero 332

  Lounatuuli

  evm - suku
  Korvanumero 705

  Kuutar

  evm - suku
  Korvanumero 796

  Lexa

  evm - suku
  Korvanumero 607

  Louhi

  evm - suku
  Korvanumero 113

  Jemma

  evm - suku
  Korvanumero 614

  Loviisa

  evm - suku
  Korvanumero 310

  Lilith

  evm - suku
  Korvanumero 666

  Malva

  evm - suku
  Korvanumero 414

  R. Pihla

  2p. - suku
  015

  R. Paprika

  1p. - suku
  017

  Nuorkarja

  153 R. Revontuli
  159 R. Raisa
  168 R. Sahrami
  173 R. Salla