• etusivu
 • esittely
 • hevoset
 • toiminta
 • navetta
 • blogi


 • © Ritva Väänänen - please do not copy!


  Raitula on virtuaalitalli
  ulkoasun © Raitula
  Henkien Kätkemä

  suomenpienhevonen, tamma
  voikko, säkä 143cm
  syntynyt 18.09.2014,
  täyttänyt 4v 20.08.2015
  rekisterinumero VH15-018-1921
  (Henni kilpailee porrastetuissa. Katso ominaisuuspisteet rekisteristä.)
  KRJ maksimitaso: 5


  kasvattanut Katri Koskinen
  omistaa Anna (VRL-07228)

  meriitit: VIP MVA Fn, KTK-III

  Kuvagalleria


  Henni saapui minulle suoraan kasvattajalta, joten sen historia on hyvin tiedossa. Se on saanut viettää leppoisaa hevosenelämää pihatossa, muiden ikätoveriensa kanssa ja se ratsutettiin maltillisesti. Koeratsastaessani huomasin tamman olevan herkkä ja kuuliainen, sekä sen, että siinä on potentiaalia.

  Luonteeltaan Henni on erittäin kiltti ja rauhallinen taivaanrannanmaalari. Toisten hevosten seurassa se on alistuvaa sorttia ja onkin tammalauman pahnanpohjimmainen. Ihmisen seurassa se viihtyy ja on kovin kiinnostunut talliympäristön hyörinästä. Ulkonäöltään se on kuiin karkkiponi, jota tekisi mieli koko ajan vain paijata ja helliä. Ja varmasti Henni sallisi sen. Tamma on myös fiksu, eikä hötkyile turhista ja menee rohkeasti tutustumaan uusiin asioihin. Joskus maastossa saattaa joitain epäilyttäviä varjoja, tai asioita katsella kieroon, mutta ikinä se ei lähde käsistä. Se seisoo kuin tatti paikoillaan vaikkapa varustettaessa, jos sen käskee seistä.

  Henni on fiksu ja nopea oppimaan myös ratsastettaessa. Se lähtee töihin mielellään ja on miellyttämisenhaluinen. Tosin joskus se saattaa innostuessaan ottaa vähän kierroksia itseensä ja tällöin rupeaa kokoamaan itseään vähän liikaakin pakettiin. Tamma on avuille herkkä ja toimii hyvin istunnalla ja pienillä avuilla. Ratsastajan tulee olla vain rento ja pehmeä kädellä, ettei Henni kokoa itseään liian lyhyeksi ja näin se tulee jännittyneeksi. Askellajit ovat tarmokkaat ja puhtaat.


  Sukuselvitys

  i. Henkien Herra evm
  ii. Hurmio evm
    iii. Veli Vilke evm
    iie. Pikku-Hupi evm
    ie. Kreivitär evm
   iei. Kariston Kreivi evm
   iee. A.T. Pamela evm
   e. Taruliina evm   ei. Loimuevm
    eii. Eri-Salama evm
   eie. Laventeli evm
   ee. Satu-Sanni evm
   eei. Monarkki evm
    eee. Tähden Loruevm


  Jälkeläiset

  t. Raitulan Haltia
  t. Raitulan Hallavahenki
  t. Raitulan Haltiatuli

  Näyttelytulokset PKK

  04.05.2017 Virmaveden Hevostila, Muu kuva: Suomenhevonen ja kevät; KP, tuom. Aksu
  30.04.2017 PKK, Muu kuva: Vapaa kuva; KP, tuom. Kics
  15.11.2016 Virmaveden Hevostila, Rakenne: Suomenhevostammat; BIS1, KTK-sert, tuom. Chao
  25.05.2016 Ketunpolku, Rakenne: Suomenhevostammat; EO-sert, tuom. nica
  08.05.2016 Hirttivaara, Rakenne: Suomen(pien)hevostammat; EO-sert, tuom. nica
  22.04.2016 Ketunpolku, Muu kuva: Kevättä ilmassa; LKV KP, EM: tekniikka, tuom. Viiru
  18.04.2016 Allu Express, Rakenne: Ponitammat; EO-sert, tuom. Kics
  24.01.2016 Kuolemanpaikka, Rakenne: Suomenhevostammat; BIS4, EO-sert, tuom. Viiru
  30.11.2015 Zen, Rakenne: Suomenhevostammat; EO-sert, tuom. Pölhö
  08.11.2015 Sadehelmen Suomenhevoset, Rakenne: Suomenhevostammat; BIS3, KTK-sert, tuom. Kics

  Päiväkirja

  4.8.2017 Koulutreeni

  Vettä valui Hennin keltaisesta karvapeitteestä. Poni oli tullut melko tyytyväisenä talliin laitumelta ja oli mielellään lähdössä töihin. Sade rummutti tasaisesti tallin kattoon, kun varustin tamman kuntoon. Talutin Hennin kaatosateessa maneesiin ja nousin ratsaille. Loman jälkeen tamma oli yllättävän vireällä päällä ja tuijotteli maneesin nurkkiin. Alkukäyntien jälkeen keräsin ohjat tuntumalle ja työskentelin aluksi käynnissä, tehden pysähdyksiä ja taivutteluita molempiin suuntiin. Henni vähän kiirehti tehtävissä, ja kulki kuolaimen yläpuolella painaen kädelle. Jatkoin pehmittelemistä ja pikkuhiljaa hevonen rentoutui ja taipui niskasta. Kehitun tamman raviin ja päädyin kahdeksikolle. Ravasin aluksi hieman pidemmässä muodossa asettaen hevosta sisälle ja suuremmassa temmossa. Vähitellen ratsastin tammaa lyhyempään muotoon ja vaadin tahdikkaampaa ravia. Henni vastasi hyvin apuihin ja tuli lyhyemmäksi. Tein lyhyitä käynti siirtymisiä ympyröiden kääntöpisteisiin, joissa Henni oli aluksi hiema nhidas pohkeelle. Siirtymisten jälkeen jätin ympyrän pois ja tein suorilla linjoilla temmon muutoksia ravissa. Tänään Henni ei oikein jaksanu venyä ravissa, vaikka nöyrästi yrittikin. Siirryin käyntiin ja tein ennen välikäyntejä vielä molempiin suuntiin hieman pohkeenväistöjä. Laukkatehtävänä tein tänään vain erikokoisia ympyröitä molempiin suuntiin ja hain vain hyvää, rentoa laukkaa. Tunnin lopussa meillä kummallakin oli hiki, mutta hyvä mieli.

  Tallissa hoidin Hennin pois ja jätin sen karsinaansa kuivumaan ja syömään heiniä. Illemalla se saisi taas palata laitumelle muiden tammojen luo.


  25.12.2015 Joulupäivän maastoretki

  Joulupäivän aamu valkeni kirkkaana ja pikku pakkanen nipisteli poskia. Onneksi lunta oli satanut vihdoin ja viimein ja maisema näytti nyt ihanan jouluiselta. Olin heittänyt kaikki hevoset jo aiemmin tarhaan ja hain nyt maastoretkelle lähtevien hevoset sisälle. Retkelle lähtevät olivatkin jo saapuneet paikalle ja hoidimme hevoset kuntoon. Ajattelin mennä ilman satulaa ja minun oli aivan pakko pistää Hennille punaiset pintelit. Oman kypärän päälle pistin tonttulakin. Pihalla nousimme ratsaille ja lähdimme liikkeelle. Aurinko alkoi nousta ja valaisi taivaltamme. Lumi narskui kavioiden alla. Hevoset pärskivät ja ratsastajat jutustelivat. Metsätiellä oli ihanan rauhalllista ja lumiset puut seisoivat ihan hiljaa. Oma ratsuni alkoi hieman jo kuumua parin reippaan ravipätkän jälkeen. Onneksi edessämme avautui pitkä suora jonka päästimme reipasta laukkaa. Henni hyppeli kuin aropupu välillä väistäen tienreunoilla näkyviä "mörköjä". Vilkaisin taakse päin ja katsoin että letka oli vielä kasassa. Ratsastajien kasvoilla oli riemukas hymy. Kaksi tuntia meni kuin siivillä. Hevoset höyrysivät ja olivat hienoisessa huurussa pakkasesta johtuen ja ratsastajillakin oli punaa poskissa. Olimme vetäneet vielä reippaita ravi- ja laukkapätkiä, mutta olimme kaikki nyt selvinneet takaisin tallin pihaan. Riisuimme hevoset, loimitimme ne ja veimme ne karsinaan kuivahtamaan ja syömään heiniään ja jouluomenoitaan. Me ihmisiset kävimme myöskin herkkupöytään ja söimme puuroa, pipareita, suklaata ja torttuja niin paljon kuin napa veti. Lopuksi toivotin kaikille vielä rauhallista joulua.
  ULKOASUN © Raitula   |   KUVIEN © Raitula | Henkien Kätkemä on virtuaalihevonen!