VIP MVA Fn, KTK-II

musta suomalainen puoliverinen, ori, säkä 167 cm
syntynyt 01.03.2016, 10v., oma ikääntyminen VH17-031-0322, PKK2223
kasvattaja Whitehall, omistaja Anna (VRL-07228)
koulupainotteinen, KRJ taso 10
(ominaisuuspisteet rekisterissä)

suku ja jälkeläiset | päiväkirja | näyttelytulokset | varustekaappi"Even angels have their demons."

D on herkkä, temperamenttinen ja itsenäinen luonne. Aluksi orista voi saada etäisen ja välinpitämättömän vaikutelman, mutta enemmän tutustuttaessa se osoittautuu ihan mukavaksi kaveriksi, jos ihminenkin osoittautuu mukavaksi oriin mielestä. D heijastaa hyvin ihmisen käyttäytymistä. Jos ihminen käyttäytyy epämiellyttävästi, voi varmana sanoa orinkin olevan aika inhottava. Monessa kodissa kierrätetty D suhtautuu uusiin ihmisiin hiukan nihkeästi, sillä erilaisilla myyntitalleilla ollessaan, siihen ei juurikaan kiinnitetty muuta huomiota kuin tarvittavat toimenpiteet ja satunnainen liikutus. Ori tarvitsee rauhallista käsittelyä ja rutiineja. Nykyään ori on jo enemmän kiinnostunut ympäristön tapahtumista ja saanut uudenlaista energisyyttä ja pirteyttä elämäänsä. D on kiltti hoitaa, välillä vähän levoton, joten parhaiten oriin saa harjattua kiinni käytävällä. D on melko herkkähipiäinen tapaus, joten se ei siedä ronskeja otteita harjauksessa. Muuten se kyllä nauttii huomiosta ja hellittelystä. Ori tylsistyy jos sen täytyy jäädä pitkäksi aikaa seisoskelemaan käytävälle ja tällöin se kehittelee itselleen muuta erittäin kehittävää puuhaa, mistä voidaan olla monta mieltä. Varustaessa se seisoo kiltisti paikoillaan, ainakin jos vähän ärähtää.

Ratsastaessa D tuo esiin temperamenttisuutensa ja se osaa olla välillä melko ailahtelevainen. Ori pitää liikkumisesta, ja jos se jää vaille säännöllistä ratsastusta, siitä tulee aikamoinen energiapommi. Tällöin normaalista ja onnistuneesta ratsastuksesta on turha haaveilla. Orilla on oikeasti liikettä, mutta sitä täytyy tosissaan ratsastaa, jotta saa nostettua esiin sen piilotetun kouluratsun. Herkän pojan mieli saattaa välillä kuumentua yli sallitun rajan jos ratsastaa kovin epäselvillä avuilla tai vaatii kerralla liikaa. Kun se maaginen yhteys ja oikeat nappulat löytyvät, huomaa kuinka orin herkkyyttä pystyy hyödyntämään oikein ja siitä muodostuu positiivinen ominaisuus. D tulee kevyeksi ratsastaa, sekä toimii pienillä avuilla ja reagoi nopeasti. Askellajit ovat energiset ja irtonaiset.
Estehevosena D on noviisitasoa. Tavallaan se pitää hyppäämisestä, mutta välillä sen mieli kuumuu niin paljon, että ratsastus muuttuu selviytymiskamppailuksi. Se varoo kosketusta puomeihin, joten hyppytyyliksi se valitsee helposti kamikaze-loikat, jotta esteet ylittyvät mahdollisiman kaukaa ja korkealta. Kummasti estetreeneissä kevenee etuosan lisäksi myös takaosa, jopa liikaakin.
Rauhallinen maastoilu on D:n kanssa mukavaa. Se on melko maastovarma, äkkinäiset liikkeet ja kovat äänet saavat oriin kavahtamaan. Pakoon se ei lähde, mutta muutaman loikan ratsastaja saattaa kokea. Nelistäessä D innostuu helposti esimerkisi pukittelemaan ja loikkimaan omia näkemiään juttuja ja lisäksi jarrutkin menevät vähän hitaammin perille kuin normaalisti.

Taluttaessa D pysyy taluttajan vierellä, ja se on näköjään opetettu pysymään siinä, sillä jos vähänkin korottaa ääntään orin kiihdyttäessä, se nöyristellen hidastaa tahtiaan. Tammojen näköpiirissä D ei sukupuolelleen ja hormooneilleen mitään mahda, mutta silloinkin se pysyy vierellä. Toki taluttajan on oltava varuillaan oriin tanssahdellessa tammoille. D lastautuu hyvin ja mutkattomaksi, se on tottunut matkustaja. Kilpailupaikoilla täytyy aluksi huudella muille, että paikalle tultiin ja olla korskeana. Kilpailualue saa oriin aina aluksi vähän kuumenemaan, joten mitä pikemmin pääsee sitä ratsain verryyttelemään, sen parempi. Verryyttelyyn kannattaakin varata hyvin aikaa, jotta oriin saa varmasti ratsastettua läpi ja avuille. Tällöin se jää kuuntelemaan ratsastajaa ja jättää muun kilpailupaikan hyörinän pois mielestään.

VRL-tukipyyntö 2021


virtuaalihevonen | taustakuvan © Brosset P. (CC BY-ND 2.0)