• etusivu
 • esittely
 • hevoset
 • toiminta
 • navetta
 • blogi


 • © Ritva Väänänen - please do not copy!


  Raitula on virtuaalitalli
  ulkoasun © Raitula
  Herkko Harmasharja

  suomenpienhevonen, ori
  rautiaankimo, säkä 148 cm
  syntynyt 25.05.2017,

  täyttää 3v 01.02.2018
  rekisterinumero VH18-018-1679
  (Herkko kilpailee porrastetuissa. Katso ominaisuuspisteet rekisteristä.)
  KRJ maksimitaso: 4


  kasvattanut Raitula
  omistaa Anna (VRL-07228)

  meriitit: -

  Kuvagalleria


  Herkko on huolella suunniteltu ja erittäin paljon toivottu varsa. Orin vanhemmat ovat omistajalle erittäin tärkeitä hevosia molemmat. Luonteeltaan Herkko on osoittautunut ihan fiksuksi mieheksi, jolta löytyy myös sitä omaa tahtoa. Herkko on vähän sellainen kujeileva kaveri, joka tylsistyttyään alkaa viihdyttää itseään kiusaamalla esimerkiksi hoitajaansa tai heittäytyy vain levottomaksi.. Herkko on seurallinen, ja viihtyy huomion keskipisteenä. Tätä poikaa saa puunata ja helliä niin paljon kun sielu sietää. Ehkä jotenkin lellitty penestä pitäen, tiedä sitä sitten. Oriin käytös pakollisisssa hoitotoimenpiteissä on usein ihan mallikelpoista.

  Ratsuna Herkko on jopa laiska, mutta luotettava. Se ei yleensä keksi mitään ongelmia ratsatajan päänmenoksi, mitä nyt saattaa säpsähdellä yllättäviä tilanteita. Ikinä se ei ole vielä karkuun lähtenyt, ja kaikki koneet puimurista alkaen on ihan ok. Herkon kanssa on työskenneltävä tosissaan, jos haluaa oriin näyttävän todelliseen osaamisensa. Ratsasta vähän sinnepäin, niin Herkkokin tekee juuri sen mikä on pakko. Ori on vähän kohmea avuille, mutta oikein ratsastettuna se tulee paremmin avuille.

  Hyppäämisestä Herkko pitää, mutta yleensä esteradalla näkee vähän liian paljon intoa kuin taitoa. Mikään hyppylahjakkuus ori ei ole, ja vaatii ratsastajalta tarkkaa tuomista esteelle. Muutoin Herkko saattaa ylittää tavallisen pystyn kuin se olisi leveä vesieste. Ori vähät välittää millaisia hökötyksiä eteen tulee, vaan ylittää ne tasaisen varmasti.

  Maastovarma Herkko on nautinnollista maastoseuraa, sillä sen selässä voit olla turvallisin mielin ja rentoutua nauttimaan retkestä. Se ei hätäile edes silloin, jos matkaseura pörhistelee postilaatikolle. Kimo nauttii yhtälailla rauhallisista köpöttelyretkistä, kuin vauhdikkaista peltoralleistakin.


  Sukuselvitys

  i. Hiskias Hallavaharja
  VIP MVA Fn, KTK-II, SLA-II
  ii. Hämäys evm
    iii. Hämminki evm
    iie. Liljan Juulia evm
    ie. Napina evm
   iei. Kapina evm
   iee. Aino-Vieno evm
   e. Hallamaaria
  Fn, PP MVA
    ei. Maisterievm
    eii. Mahtimies evm
   eie. Viettelys evm
   ee. Utunuttu evm
   eei. Nummisuutari evm
    eee. Usvan Neitoevm


  Isänisä, Hämäys, on upea, vaaleanpunarautias 148cm korkea ori. Se on koulupainotteinen ja kilpailee helpon A:n tasoisia luokkia. Luonteeltaan Hämäys on orimainen, eikä kenen tahansa käsiteltävissä. Ratsastaessa se on kuitenkin kuin toinen hevonen, nöyrä ja kuuliainen. Sen askellajit ovat puhtaat ja energiset, ja varsinkin upea ravi on saanut kehuja. Menestystä kilpailuista on tullut kiitettävästi, mutta jalostuksessa Hämäystä ei ole paljoa käytetty. Ori on saanut näyttelykehässä tuomareilta hyviä arvosanoja rakenteestaan.

  Isänisäisä, Hämminki on 143 cm korkea rautias ori, joka kilpaili niin rataesteitä kuin kouluakin, tosin tuloksia on enemmän kouluratsastuksen parissa kertynyt. Hämminki osaa vaativan B:n asioita ja hyppää 90 cm. Melko paljon jalostuksessa käytetty ori on luonteeltaan kiltti, mutta orimaisia piirteitäkin löytyy. Hämminki on peloton, ja itsenäinen hevonen, joka ei paljon muista oreista välitä. Ratsastaessa se oli melko haastava, mutta taitava ratsastaja sai esiin Hämmingin parhaat puolet.

  Isänisänemä, Liljan Juulia, on tummanpunarautias tähtipää tamma. Säkäkorkeutta rouvalle on kertynyt 150 senttimetriä. Se menestyi hyvin kouluradoilla saavuttaen monia suuria voittoja. Luonteeltaan Liljan Juulia on tammamainen tuittupää, jolla on vahva oma tahto. Se on kuitenkin kiltti ja ihmisrakas. Ratsastaessa se oli ailahtelevainen, ratsastettavuus riippui paljon siitä minkälainen päivä tammalla sattui olemaan. Liljan Juulia on tehnyt viisi varsaa, jotka ovat menestyneet hyvin kilpakentillä.

  Isänemä, Napina, on kaunis tummanrautias tamma, joka kilpailee kouluratsastuksessa vaativan B:n luokkia. Muutamissa rataestekilpailuissakin se on käynyt, mutta silti se on selvästi koulupainotteinen. Napina on melko pienikokoinen, noin 145 cm säkäkorkeudeltaan. Luonteeltaan se on melko herkkä, mutta kuuliainen ratsastettava ja se yrittää aina parhaansa mukaan miellyttää ratsastajaa. Äkkinäisistä ja yllättävistä tilanteista Napina ei pidä, vaan stressaantuu niistä helposti.

  Isänemänisä, Kapina, ei nimestään huolimatta ole yhtään uppiniskainen tai vastaanhangoitteleva, vaan hyvinkin helppo. Ori on melkeinpä enemmän ruunamainen kuin orimainen luonteeltaan, vaan ei ulkonäöltään. Kapina on kauniin tummanpunarautias 150 senttinen hevonen varustettuna neljällä sukalla ja leveällä läsillä. Se on kevyt rakenteinen, mutta ei juoksijatyyppinen. Ori oli taidoiltaan helpon A:n luokkaa ja niittikin menestystä niistä luokista. Kilpaili se myös vähän rataestesteitä kuin kenttääkin.

  Isänemänemä, Aino-Vieno, oli suuri lupaus kouluradoille. Menestyneestä koulupainotteisesta suvusta oleva vaaleanrautias tamma näytti lupaavalta ja teki hyviä tuloksia jo neljä vuotiaana. Valitettavasti onnettomuus katkaisi Aino-Vienon kilparatsu-uran jo seitsemän vuotiaana. Tamma siirtyi siitoskäyttöön, periyttämään lahjojaan jälkipolville. Luonteeltaan se on hyvin pirteä ja utelias ja erittäin sosiaalinen. Käyntimaastot ovat tamman kanssa turvallista mennä jopa yksinkin, sillä Aino-Vieno on täysin liikennevarma.

  Näyttelytulokset PKK

  22.09.2018 Niiranvaaran Oriasema, Rakenne: Kylmäverioriit; EO-sert, tuom. Elisa

  ULKOASUN © Raitula   |   KUVIEN © Anna | Herkko Harmasharja on virtuaalihevonen!